Crossfit – kostråd

Träningspassen i Crossfit kallas ofta för WOD. Det står för “Workout Of the Day”. Träningspassen kan variera ganska mycket, med allt från diverse övningar till mer klassiska pass med varierande längd och svårighetsgrad. Vanligtvis är ett pass 60 minuter långt.

En av de största skillnaderna mellan andra träningsformer och Crossfit som träningsform är att man tävlar mot sig själv och klockan. Oftast utför man ett antal övningar så snabbt man kan, men det går också att tävla mot klockan genom att utföra dem inom en viss tid. Under ett träningspass aktiveras flera olika muskelgrupper på samma gång, vilket också är en stor skillnad mot exempelvis styrketräning där man oftare tränar en specifik muskelgrupp åt gången med hjälp av maskiner.

Crossfit är en kickstart av förbränningen

Då Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning som utförs under hög intensitet behöver man äta ordentligt och rätt när man tränar regelbundet. Högintensiv träning, eller HIIT som det förkortas, handlar om explosiv träning som sätter igång kroppens förbränning rejält. Det kan ge positiva hälsoeffekter på ganska kort tid, i synnerhet om man lär sig äta rätt kost i samband med träning.

Att äta lika varierat, medvetet och regelbundet som man tränar är en bra måttstock. Man bör tänka på att i få sig ämnen som är bra för kroppen på olika sätt. Det gäller allt från proteiner, kolhydrater och vitaminer till kalium, zink, järn etc. Protein finns bland annat i kött, fisk, fågel och grönsaker och är bra mat som ger långvarig mättnadskänsla.

Ät gärna tre större mål om dagen, och gärna lagad mat minst två av dessa tillfällen. Även mellanmål går bra att äta flera gånger om dagen, beroende på hur ofta och hårt man tränar. Bra mellanmål är bland annat nötter, mandlar, frön, ägg, keso och frukt. Undvik helst socker, i synnerhet raffinerat, som finns i exempelvis läsk, smågodis och kakor.

awake