Crossfit med artrit: Är det bra eller dåligt för dig?

Att träna crossfit när du har ledvärk kan låta som en dålig idé, men det är faktiskt en viktig metod för att hantera och lindra smärta för den som är drabbad av artros.

Crossfit när du har artros är faktiskt väldigt bra. Crossfit är en form av styrketräning med en högre intensitet än vanlig styrketräning, som hjälper till att hålla musklerna starka, och starka muskler stödjer dina leder.

Om denna träningsform är utförd på rätt sätt så kommer den inte att förvärra artrosen, trots att många tror att det kan göra så. Muskelbyggande övningar är en viktig del av din artrosbehandling, vilket många läkare rekommenderar, oavsett om du har artros eller en autoimmun, inflammatorisk form som artros eller psoriasisartrit.

Crossfit-träning underlättar ledvärk och stelhet. En analys av forskning publicerad i tidskriften Rheumatology antyder att förstärkning av muskelgrupperna runt de drabbade lederna förbättrade funktionen och minskade smärta hos personer med artros. I en annan studie fann finska forskare att artrospatienter som utförde styrketräningsövningar väldigt lika de utförda inom Crossfit två gånger i veckan under två år förbättrade muskelstyrkan med upp till 59 procent; de såg också mer minskningar av inflammation, smärta, styvhet och sjukdomsaktivitet jämfört med patienter som inte tränade på detta sätt.

Artros som sjukdom i sig själv, tillsammans med vissa läkemedel som används för att behandla artros kan öka din risk för osteoporos, ett tillstånd som försvagar dina ben och gör dem mer benägna till att spricka. Inaktivitet på grund av ledvärk kan också bidra till benförlust; liksom åldrande, vilket ses mer hos kvinnor. Genom att försiktigt under rådgivning stressa din kropp kan styrketräning öka bentätheten och minska risken för benskörhet.

awake