Kan alla träna Crossfit?

Sedan 1995 är Crossfit en självständig träningsform, grundad i Kalifornien av f.d. gymnasten Greg Glassman. Numer är det relativt enkelt att hitta ett Crossfitgym i närheten av sin egen hemstad, oavsett var man bor. Men är det en träningsform som passar alla?

Så här funkar det

Crossfit tränas oftast i grupp ledd av en utbildad tränare. För att få använda begreppet Crossfitgym krävs en särskild licens, annars kan man erbjuda liknande pass under annat namn.

Crossfit handlar till stor del om att använda sin egen kropp för att utföra olika övningar. Man brukar också använda hantlar, kettlebells, skivstång, hopprep m. fl. redskap. Vanliga övningar är knäböj, armhävningar, marklyft, pull-ups och militärpress.

Vem passar träningen för?

Många menar att Crossfit inte är någonting för nybörjare, medan det finns de som menar att Crossfit visst passar alla, så länge man anpassar träningen efter individens egen förmåga då övningar kan förenklas/försvåras efter behov och grundfysik.

För en nybörjare är hjälpmedel som gummiband både skonsammare och lättare. Börja med 1-2 träningspass i veckan, följt av vila. För den mer tränade är det lagom med 2-3 dagars träning i rad, medan personer som tränar på högre nivå kan köra 4-5 dagar i sträck. Det viktiga är att planera för både träning och vila, eftersom kroppen även behöver återhämtning.

awake