Starta din egna crossfitbox

Många som har tränat crossfit ett längre tag går i drömmarna om att utbilda sig till tränare och starta en egen crossfitbox. Hur går man då till väga? Jo, det är ett antal steg du måste ta dig igenom varav vi kommer lista de mest grundläggande här. Att starta ett gym är som att starta vilket annat företag som helst. Om du inte bara tänkt ha det som en hobby och träna de närmast sörjande så behöver du också tjäna tillräckligt med pengar för att kunna betala företagets utgifter och en skälig lön till dig själv.

Certifiera dig

Crossfit är ett varumärke med en franchiseliknande struktur. För att få öppna en box behöver du dels betala en årsavgift till moderföretaget på cirka 30 000 kronor, men du måste också certifiera dig. Det gör du genom att gå Crossfits level 1-kurs. Du kan senare certifiera dig till högre nivåer men det är grundkravet. Certifikatet måste sedan förnyas vart femte år.

Gör en marknadsanalys och en affärsplan

Som med allt annat företagande måste du analysera din marknad och hitta en plan för hur du ska kunna kapitalisera på den. Hur ser konkurrensen ut? Hur många potentiella kunder finns det på orten? Vad kostar andra gym, även de som inte erbjuder crossfit, i månaden? Hur mycket kan jag ta betalt?

Du behöver också planera den initiala finansieringen av den utrustning du behöver. Det här kan kosta hundratusentals kronor så gör en ordentlig budget. Om du inte har pengarna själv finns det gott om företag som jobbar med att ge företagslån och annan finansiering. Ett av dessa är fakturino.se där du kan låna upp till 60 miljoner kronor.

Skaffa en lokal och utrustning

När du väl har skaffat förutsättningarna för att starta är nästa steg att dra igång på allvar. Du kommer behöva en lokal att vara i. Den lokalen måste vara utrustad för att du och dina elever ska kunna träna enligt Crossfits upplägg. Du behöver skivstänger och rack, kettlebells, stänger för pullups, lådor att hoppa på och mycket annat.

Om du har händiga kompisar är det en bra idé att bjuda in dem en helg för att fixa grejer. Snickra lådor, borra upp stänger på väggen och kanske till och med svetsa slädar. Alla sätt att spara pengar på är bra när man är ett nystartat företag. Och en av fördelarna med att hålla på med crossfit är att det nästan är en fördel om det finns lite Rocky-känsla i både lokal och utrustning. Det skapar en extra känsla av att det här är något som är tufft att hålla på med.

awake