Tips för att hitta motivation

Att komma igång med träning, eller att upprätthålla en någorlunda regelbunden aktivitet, kan kännas både svårt och tidskrävande. Hur många av oss har inte köpt ett gymkort, kommit iväg på ett par pass för att sedan låta kortet ligga i en byrålåda tills det har gått ut? Det svåraste kanske inte är att komma iväg den där första gången, utan det svåraste kanske är att hålla motivationen uppe!

Här följer några tips på hur man kan göra för att hitta motivationen:

– Varför?

Först bör man ta sig en funderare på varför man vill och bör träna. Det blir svårt att komma igång om man själv inte förstår varför! För den som är i behov av en morot kan det vara en god idé att sätta upp kort- och långsiktiga mål, och för den tävlingsinriktade kan det hjälpa att anmäla sig till en tävling eller ett träningsevenemang.

– Hur?

Detta kanske är lite klurigt, men att fundera på hur man vill träna kan vara nyckeln till att komma igång. Kanske sätter man för stora krav på sig själv genom att köpa ett helårskort på gymmet med en gång. Räcker det med ett 10-kort? Går det att träna hemma eller i spåret runt knuten?

Det kan också vara en bra idé att ta med en kompis, granne eller varför inte hela mamma- eller pappagruppen? Ta med vagnarna ut på regelbundna power-walks eller träffas på eftermiddagen/kvällen och ta en lättare joggingtur. Det är enklare att komma iväg när man vet att det finns någon som väntar!

– När?

Precis som allt annat måste man planera in tid för träning i almanackan. Låt det bli en del av den dagliga rutinen och lika viktigt som allt annat det avsätts tid för. Det är enda sättet. Att se till att alltid ha träningsväskan packad och att träna direkt efter skolan eller jobbet kan också vara avgörande för om man får det gjort eller inte. Eliminera alla ursäkter för att gå hem först – det är alltid svårare att komma iväg när man väl kommit hem!

– Var?

Hänger ihop med hur, och är ofta förknippat med en del prestige eller till och med ångest. Känner man sig obekväm med att gå in på ett gym lär man inte gå dit, oavsett man har ett gymkort eller inte. Är simhallen eller joggingspåret det rätta? Kör på det. Regelbundna promenader i kombination med sit-ups och armhävningar hemma duger jättebra!

För den som gillar att gå till gymmet är variation en bra motivationsfaktor. Gå på gruppträning och träna styrka, och ta gärna hjälp av en instruktör eller varför inte en personlig tränare för att komma igång ordentligt.

– Hur ofta?

I början kan det räcka med att boka in ett pass i veckan, bara för att komma igång. Ta bort prestigen och försök vara nöjd med att en gång är bättre än ingen gång. Efter hand som man tränar känner de flesta en starkare vilja att fortsätta, det har att göra med att vi mår bra av att endorfinerna löses, vilket i sin tur ger en känsla av välbehag och lyckande snarare än misslyckande.

awake