Crossfit – grundprinciper och träningsformer
Som träningsform handlar Crossfit mycket om rörelser som kommer naturligt; sitta, stå, springa, klättra, lyfta, hoppa, släpa, kasta och så vidare. Det är rörelser vi har i oss sedan urminnes tider, och det är dessa rörelser som ligger till grund för träningsformen Crossfit.
Likväl som det finns mängder med Crossfit instruktörer, finns det mängder med träningsvarianter och övningar. Det går att träna inför ett specifikt mål, så som ett långdistanslopp eller en simtävling, precis som det går att träna enbart styrka eller enbart kondition, uthållighet etc.
Grundprincipen i Crossfit
Grundprincipen är densamma oavsett varför man tränar och vad man tränar för; det handlar om högintensiv träning genom varierade och konstanta rörelser. Det är en allsidig träningsform, med vars hjälp man kan träna upp olika förmågor: rörlighet, uthållighet, kondition, styrka, snabbhet, smidighet, explosivitet, precision, koordination, balans etc.
Träningen kan ske med hjälp av skivstänger, hantlar, rep, kettlebells, hopprep, medicinbollar, romerska ringar och en rad andra redskap. Det är alltså inte frågan om ett exakt träningsprogram eller träningsschema, utan det handlar snarare om olika principer som träningen kan baseras på.
Högintensiv träning
Det är inte ovanligt att människor sätter stor vikt vid kontexten och formen för träningen i första rum. Det kan ha stor betydelse dels för hur man upplever träningen, dels hur väl man kan hålla motivationen och glädjen uppe.
Så kallad högintensiv träning har blivit alltmer populärt, inte minst i takt med att träningsformen Crossfit har brett ut sig över världen och i Sverige. Numer går det att träna Crossfit med utbildade instruktörer på särskilda eller allmänna gym från norr till söder (läs mer om träningsanläggningar i avsnittet “Träningsanläggningar och tävlingar”), vanligtvis i grupp.
Att träna i grupp kan vara både roligare och enklare, inte minst när man ska komma igång med träningen eller återuppta den efter en skada eller en tids sjukdom. Ingår man i en grupp kan det kännas mindre sårbart och det kan också vara lättare att få stöttning och pepp från andra som tränar.
Lågintensiv träning
Till skillnad från högintensiv träning sker lågintensiv träning oftast individuellt. Den kan naturligtvis utföras samtidigt som andra tränar runtomkring, men den är mer individanpassad och därmed lämpad för träning på olika nivåer. Vill man däremot köra högintensiv intervallträning går det utmärkt att köra i grupp, även om var och en utför träningspasset efter egen förmåga och kapacitet.
Vet man med sig att man har svårt att komma igång, eller har svårt med motivationen, kan gruppträning vara ett bättre alternativ att börja med. Efter hand som man hittar sin egen rytm och nivå kan man med fördel gå över till att kombinera hög- och lågintensiv träning, och varva den individuella träningen med gruppträning. Det är med all sannolikhet ett bra recept för att lyckas hålla både motivationen och glädjen uppe, samtidigt som man bygger upp sin kropp och hälsa.