Hälsoeffekter vid träning
För många människor är träning förknippat med negativa känslor och upplevelser. Det kan handla om allt från att känna sig obekväm på gymmet till att leva upp till samhällets, föräldrarnas och kompisarnas krav och ideal. Men det är också många som ser träningen som något positivt; som något hälsofrämjande för både kropp och själ.
Olika anledningar att träna
Oavsett anledning kan träning förlösa många knutar. Man kan vara inne i en jobbig fas då man känner nere eller deprimerad, man kan brottas med oönskad viktuppgång eller helt enkelt vara för trött för att orka tänka på träning. Men det kan också vara tvärtom; man kan ha perioder då man känner sig extra stark och energisk, vilket gör att det blir enkelt att ta komma iväg och träna.
Såväl sorg, trötthet och glädje kan tjäna som motivation till att börja träna. Det viktiga är att inte sätta för höga mål eller ta i för hårt till en början. Det kan räcka med promenader runt kvarteret, att ta trapporna istället för hissen eller gå uppför den sista backen istället för att sitta kvar på bussen. Dessa små steg kan vara början till att känna sig piggare och mer motiverad att fortsätta röra på sig.
Lösgör endorfin
Det är när kroppens endorfiner lösgörs som vi känner oss mer upprymda och mer nöjda med oss själva. Endorfiner är hormoner som bland annat utsöndras i samband med motion och skratt, men också vid stress. Dessutom kan endorfiner lindra känslan av smärta. Det räcker med ett par djupa knäböj, några armhävningar eller sit-ups, en kort cykeltur eller några snabba promenader ett par gånger i veckan för att känna i princip omedelbar effekt.